SMS lån

Kan du verkligen få ett lån på bara en dag? När du är i knipa och behöver pengar snabbt kan löftet om ett lån på bara en dag vara lockande. Men är det verkligen möjligt att få ett lån så snabbt? Och vilka är riskerna?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för i princip samma produkt.

Gemensamt för dessa lån är att de är på relativt små belopp, att de beviljas och betalas ut snabbt och att de ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Att ta ett snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr.

Enligt experter är det oftast möjligt att få ett lån inom en dag – men det finns några saker du behöver veta innan du ansöker. För det första är det viktigt att se till att du har att göra med en välrenommerad långivare. Undvik online-långivare som inte kräver någon kreditprövning eller långivare som kräver avgifter i förskott.

Var också medveten om att om du blir godkänd för ett lån på en dag kan räntan vara högre än om du ansöker om ett lån med längre handläggningstid. Se därför till att du förstår alla villkor innan du skriver under några papper.

Typiskt för sms-lån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 3 000 kronor och 10 000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar. Du betalar både en avgift när du tar lånet och ränta på lånet. Den totala kostnaden, den effektiva räntan, kan bli extremt hög eftersom återbetalningstiden är så kort. Den kan hamna på flera hundra eller tusen procent.

Innan du tar ett snabblån är det bra om du jämför den effektiva räntan hos olika bolag, eftersom både avgifter och räntor kan variera mycket. Det kan också vara klokt att se om det finns andra sätt att låna pengar för att lösa en akut situation.

smslån

Vad händer när jag blir godkänd för ett SMS lån?

När du har skickat in din ansökan kommer långivaren att ringa dig för att diskutera dina lånekvalifikationer. De behöver veta saker som din inkomst och din kreditvärdighet. Det kan också hända att du måste komma in för en personlig intervju.

Långivaren kommer att ge dig ett förslag som beskriver villkoren för ditt lån och talar om hur mycket pengar de kommer att låna ut till dig. Villkoren för ditt lån baseras på räntan, lånetiden (hur länge du vill låna pengar) och andra villkor.

Hur SMS lån kan hjälpa dig i en ekonomisk nödsituation

Ett SMS lån kan vara ett bra alternativ i en ekonomisk nödsituation. Det är kortfristiga lån som kan hjälpa dig att täcka oväntade utgifter fram till nästa lönedag. De har vanligtvis en lägre ränta än kreditkort och kan vara en livräddare när du behöver pengar snabbt.

Om du funderar på att ta ett SMS-lån för att täcka en omedelbar utgift, till exempel en bilreparation eller akuta läkarräkningar, är det dock viktigt att du förstår konsekvenserna av att göra det. Dessa lån bör endast användas i extrema ekonomiska nödsituationer och inte av någon annan anledning.

Fem anledningar att överväga att ta ett SMS lån

När du står inför en oväntad utgift är ibland det enda alternativet att ta ett snabblån – ofta kallat SMS lån. Här är fem skäl att överväga ett snabblån:

  1. Du kan få pengarna snabbt.
  2. Det krävs ingen kreditprövning.
  3. Du kan använda pengarna för vilket ändamål som helst.
  4. Räntorna är relativt låga om du betalar tillbaka i tid.
  5. Du kan betala tillbaka lånet på kort sikt.

Vilka är nackdelarna med SMS lån?

Under de senaste åren har snabblån och SMS lån blivit alltmer populära som ett sätt för människor att snabbt få pengar när de behöver pengar. Även om SMS-lån kan vara till hjälp i vissa situationer har de också flera nackdelar som man bör tänka på innan man tar ett sådant lån.

Den största nackdelen med SMS lån är de höga räntorna och avgifterna. Ett typiskt SMS-lån har en årlig effektiv ränta (APR) på 400 %, och många långivare tar ut ytterligare avgifter utöver detta. Detta kan bli mycket pengar under lånets löptid.

En annan nackdel med SMS lån är att de ofta har korta återbetalningstider. Det innebär att du kan behöva betala tillbaka hela lånet plus ränta och avgifter inom några veckor eller månader, vilket kan vara svårt om du inte har tillräckligt med pengar sparade.

Om du inte kan betala

Företagen kan ha olika rutiner om du inte kan betala tillbaka ditt lån men det vanligaste är att du först får en påminnelse på den obetalda fakturan. Då tillkommer en påminnelseavgift. Sedan skickas ärendet till inkasso och då tillkommer en inkassoavgift, 180 kronor. Nästa steg är att ärendet skickas vidare till Kronofogden för indrivning. Då tillkommer ytterligare kostnader. Under tiden löper ränta på det ursprungliga beloppet (kapitalränta). Skulden ökar i snabb takt! Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån har ökat kraftigt de senaste åren.

Tillstånd för SMS lån

Sedan 1 juli 2014 måste alla företag som lånar ut pengar till konsumenter ha tillstånd från Finansinspektionen. De måste också visa att de bedriver en sund verksamhet och det finns krav på information och dokumentation.

Marknadsföring av SMS lån

Den som marknadsför lån är enligt konsumentkreditlagen skyldig att informera om kostnader för lånet, till exempel:
”Låna 5 000 kr i 30 dagar. Avgift 200 kronor, räntekostnad 500 kr, kreditränta (bunden) 120 %, effektiv ränta 392,43 %. Sammanlagt belopp att återbetala 5 700 kronor.”

Att tänka på:

  • Låna inte pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Har du inte 2 000 kronor nu, kommer du då att kunna betala 2 600 kronor om 30 dagar?
  • Om skulden hamnar hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning så finns den kvar i tre år. Det försvårar dina möjligheter att exempelvis öppna mobilabonnemang, hyra lägenhet, ta nya lån.
  • Undersöka möjligheterna till andra typer av lån med lägre ränta till exempel kontokredit, kreditkort eller ett medlemslån.

Som konsument kan du läsa mer på https://www.konsumenternas.se

Vanliga frågor och svar om smslån

Kan vem som helst ta sms lån?

Du måste vara minst 18 år gammal för att kunna låna. Många långivare har dock en högre åldersgräns, det är relativt vanligt med en åldersgräns på 20 år.

Hur fungerar det med sms lån?

Så fungerar ett SMS-lån . låna pengar direkt smslån är egentligen samma sak som ett minilån eller ett smslån. Det är bara olika namn på samma typ av lån.

Vad är det för ränta på smslån?

Effektiv ränta – För smslån, mobillån och lån lika. Vid lån av pengar är det normala att det tillkommer en ränta.

Vad är smslån?

Att ta ett smslån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Typiskt för snabblån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 500 kronor och 25 000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar.

Kan man ta sms lån utan inkomst?

Det finns långivare som erbjuder SMSlån utan inkomst. Det betyder däremot inte att man kan ta lån utan inkomst överhuvudtaget.

Vilka långivare lånar pengar utan UC?

Att låna pengar utan UC betyder att långivaren gör sin kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode, flesta långivare som beviljar smslån utan UC, med betalningsanmärkning och dessutom få pengarna utbetalda direkt.