Företagslån

Syftet med billiga-lan.com är att ge dig och ditt företag bättre förutsättningar att teckna företagslån som faktiskt gynnar er. Här kan du hitta information om hur mycket du kan låna från respektive långivare och övrig information som kan vara värd att känna till inför att du ansöker om företagslån. Vanligt är kanske att man går till sin traditionella bank och accepterar deras lån på grund av att det kan kännas enklast, men så behöver det inte vara.

Jämför alltid företagslån innan du tecknar ett låneavtal

I Sverige idag finns det en mängd olika långivare och banker som erbjuder företagslån vilket gör att de konkurrerar om dig som kund. Med billiga-lan.com får du också en bättre och vidare bild över hur lånmarknaden faktiskt ser ut för företag.

Vad innebär ett företagslån?

Ja, vad är ett företagslån? Egentligen kan man säga att ett företagslån är väldigt likt ett vanligt lån du kan ta som privatperson, bara det att ett företagslån vanligtvis är större. Oftast sker även återbetalningen på samma vis som vilket lån som helst, du amorterar och betalar en ränta för ditt företagslån. I somliga fall tillkommer avgifter, så detta kan vara värt att ha i åtanke när du jämför olika företagslån.

Ett företagslån kan du använda för att investera i ditt företag, oavsett om det gäller en investering i att öka personalstyrkan eller utöka lagerutrymmet. Standard är även att flera långivare lånar ut till ditt företag oavsett om det är en enskild firma, eller aktiebolag eller annan företagstyp.

Oavsett om du har ett nystartat eller ett redan etablerat företag så kan du ansöka om företagslån. Premisserna för lånet kommer ofta att variera beroende hur långivaren eller banken bedömer ditt företag. Detta är också en anledning till att jämföra företagslån – i och med att erbjudande kommer skilja sig åt och du har då möjlighet att avgöra själv vilket erbjudande, av flera, som du vill ta.

Då kan ett företagslån vara bra

Det finns flera olika anledningar till varför ett företagslån kan vara bra. Allt handlar om vilka behov du och ditt företag har och på vilket sett extra finansiering kan hjälpa er att tillgodose behovet.

Så fungerar företagslån

När du ansöker om ett företagslån så kommer den bank eller långivare du ansöker från göra en bedömning av ditt företag. Långivare och banker gör alla sina egna bedömningar av hur ditt företags möjligheter ser ut att betala tillbaka lånet. Ibland kan det vara svårt att veta vad det är som de faktikst tittar på – men det är varför man alltid ska jämföra företagslån.

Anställ personal

I många företag så är det mesta beroende på hur många anställda företaget har. Vanligt är också att företag brister i att kunna skala upp sin verksamhet och ta nästa steg genom att inte ha möjlighet att anställa ny personal på grund av ekonomiska möjligheter. Då kan ett företagslån vara en väl värd investering för att ge företaget möjlighet att anställa ny personal som kan hjälpa företaget till nästa nivå. Givetvis bör då kalkylen göras ordentligt så att man ser att den nyanställde genererar en sådan summa som gör att företaget har möjligheterna att betala tillbaka företagslånet.

Men innan du ansöker om att ta företagslån för att anställa ny personal så bör du ha en klar bild över vilken roll personen ska ha på bolaget och i vilken omfattning tjänsten ska vara.

Sluta sitt hemma – finansiera kontorsplatser

Ingår du i ett mindre företag, kanske en enskild firma, och är trött på att sitta hemma och jobba och vill ha ett riktigt kontor att gå till om dagarna?

Med ett företagslån så kan du använda pengarna för att antingen hyra in dig och ditt företag på ett kontorshotell eller rent av få en tillökning till kassan för att köpa ett helt eget kontor.

På samma vis som när du jämför företagslån så ska du alltid jämföra de olika erbjudande som finns när det kommer till kontorsplatser. Har de en lång uppsägningstid? Finns det möjlighet att utöka platserna i takt med att företaget växer? Och ser du att platsen är motiverande att arbeta ifrån?

Framförallt i och med pandemin som varit så kan det vara väl värt att investera i kontorsplatser och samla alla kollegor på ett och samma ställe igen.

Ny lagerlokal

Det finns i Sverige idag väldigt många företag som sysslar med arbete där det krävs ett lagerutrymme. Det kan vara allt från små e-handlare som börjat hemma men nu börjar få trångt med utrymme till firmor som enbart sysslar med lagerhållning.

Om ert nuvarande lagerutrymme är för litet och påverkar er möjlighet att växa och arbeta så effektivt ni kan så kan det vara läge att se er om efter annat utrymme.

Men se alltid till innan du tecknar avtal om nytt lager att göra samma jämförelse som när du tecknar eller ansöker om ett företagslån. Säkerställ att det här är ett utrymme ni kan växa i och att det inte finns klausuler som gör det krångligt av säga upp avtalet. Se också till att lagerlokalen har alla förutsättningar för att ni ska kunna effektivisera ert dagliga arbete och att lokalen är välanpassad utefter företagets anställda.

Olika företagstyper

Det finns ett flertal olika företagsformer för företag idag. Och vilken bolagsform som passar dig bäst beror på vad företaget ska syssla med och hur förutsättningarna ska se ut. Här nedan kan du läsa lite om de vanligaste typerna av företagsformer.

Aktiebolag

På senare tid har det blivit allt billigare att starta ett aktiebolag. Tidigare krävdes ett startkapital om 50 000 SEK, men sedan en tid tillbaka så krävs enbart 25 000. Så i motsats till att exempelvis starta en enskild firma som är gratis, så kostar det att starta ett aktiebolag.

Investeringssumman om 25 000 blir ett aktiekapital och det motsvarar de aktier som du och dina delägare har som ett slags bevis för att ni faktiskt äger andelar av företaget.

En fördel när det kommer till låneaspekten för ett aktiebolag är att aktieägarna allt som oftast inte har ett personligt ansvar om företaget drabbas av skulder.

Ett aktiebolag är också tvunget att tillsätta en styrelse där det behöver finnas minst en styrelseledamot, samt en styrelsesuppleant. För nya företag kan det vara extra viktigt att säkerställa att de som sitter i styrelsen är personer med kontakter och kunskaper som kan få företaget att ta nästa steg.

Den absoluta majoriteten av långivare erbjuder lån till aktiebolag..

Enskild firma / enskild näringsverksamhet

Till skillnad mot att starta ett aktiebolag så är det kostnadsfritt att starta en enskild firma. Men det är också en företagsform som innebär att du som privatperson är den som är ansvarig för företagets eventuella skulder. Ibland kan det vara svårt att hitta en avgränsning mellan företaget och dig som ägare.

När du blir en enskild näringsidkare, alltså en person som ansvarar för en enskild verksamhet, så är “du” ingen juridisk person. Det är också ditt personnummer som används som företagets organisationsnummer. Innebörden av detta är att det är du som näringsidkare som behöver säkerställa företagets alla skyldigheter, att uppfylla avtal och återbetala eventuella skulder.

Flera av de långivare som vi samarbetar med här erbjuder lån till din enskilda firma.

Handelsbolag

Handelsbolag skiljer sig en del gentemot ovan nämnd företagsformer. Ett handelsbolag är en företagsform som kräver två eller flera olika delägare, alltså bolagsmän.

Delagarna kan vara privatpersoner eller andra företag. Och till skillnad från enskild firma så är ett handelsbolag i sig en juridisk person. Men likt en enskild firma så är ägarna företagets delägare personligt skydliga för ett eventuellt lån. Alltså så är bolagsmänen privat ansvariga med sin egna ekonomi för att få företaget att hå ihop rent ekonomiskt när det kommer till avtal och dylikt.

Något som är värt att tänka på när det kommer till handelsbolag är att skapa och skriva ett gemensamt kompanjonavtal. I avtalet så ska ni specificera allt som ni diskuterat och kommit överens om. Till exempel kan ni där förtydliga hur eventuell vinst ska delas och hur ni hanterar att en delägare skulle vilja lämna sitt partnerskap.

Ekonomisk förening

Är ni minst tre personer som vill skapa ett företag tillsammans så är ett alternativ att starta en ekonomisk förening. Av de tre personer som bildar föreningen så kan både fysiska och juridiska personer vara medlemmar.

Ett av syftena med en ekonomisk förening är att det ska främja och gynna medlemmarnas ekonomiska intressen. Det kan exempelvis vara att man får en anställning. En ekonomisk förening ska också gynna andra aspekter än det ekonomiska, men främjandet av det ekonomiska ska fortsatt vara dominerande. Exempelvis är bostadsrättsföreningar ekonomiska föreningar.

Vill ni ta ett lån till er ekonomiska förening? När du jämför företagslån med någon av våra samarbetspartners så kommer du vid din ansökan se om det är möjligt.

Ideell förening

Ovan beskrev vi hur en ekonomisk förening ska ha som dominerande syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Men när det kommer till en ideell förening så är syftet att bedriva ett ideellt ändamål och verksamhet som inte har i syfte att främja ekonomiska intressen.

Istället för att fokusera på det ekonomiska intresset så ska en ideell förening arbeta för medlemmarnas rättigheter eller andra allmännyttiga projekt.

För att bilda en ideell förening så krävs det minst tre medlemmar. För att starta detta behöver man inte ha någon insats, varför ett lån då inte behöver vara aktuellt från start. Vanligt är dock att man tar ut en medlemsavgift när man väl fått in medlemmar.

Kreditupplysning & kreditvärdighet

Många, men absolut inte alla, långivare tar en kreditupplysning när du ansöker om ett företagslån – eller privatlån också för den delen. Det innebär att banken eller långivaren gör en bedömning av din kreditvärdighet.

En kreditvärdighet är ett betyg som du får gällande hur din kapacitet ser ut att betala tillbaka det lån du ansöker om. Har du en historia av obetalda lån och en dåligt skött ekonomi så kommer din kreditvärdighet vara sämre. Men har du stenkoll på din och företagets ekonomi och skött den väl så kommer kreditvärdigheten vara bättre. Ett dåligt betyg innebär vanligtvis att du och ditt företag kan få sämre villkor på ert lån på grund av att banken anser det vara riskfyllt att låna ut pengar till er.