Låneansökan

Det enklaste sättet att göra en låneansökan är att fylla i en direkt på långivarens hemsida. Men du kan också besöka ett bankkontor och fylla i en papperslåneansökan om du föredrar det. Om du skickar in din ansökan på bankens hemsida kan du få svar inom 24 timmar, men på papper tar det lite längre tid.

Jämför billiga lån och gör en låneansökan

Vad består en låneansökan av?

En låneansökan är egentligen bara ett formulär genom vilken du skickar in den information som behövs för att ansöka om ett lån.. Syftet med en låneansökan är att långivaren ska kunna göra en rättvis och säker bedömning av din ekonomi och en rättvis bedömning av din kredithistorik.

Vilken information som efterfrågas i en ansökan om lån kan variera beroende på vilken långivare du ansöker om lån hos. Det krävs dock vissa konkreta uppgifter i de flesta ansökningar. Vanlig information som ingår i de flesta låneansökningar inkluderar låntagarens fullständiga namn, personnummer, hemadress, civilstånd, anställningsstatus, inkomst och vilken typ av lån låntagaren ansöker om (ett bostadslån, privatlån, billån eller snabblån/SMS lån).

Kreditupplysning

När du ansöker om ett lån tas alltid en kreditupplysning, en kreditupplysning är en rapport om din kreditvärdighet. När en kreditupplysning tas så får det långivande företag tillgång till information om din inkomst, om du har kredit eller skulder, om du har försenade betalningar eller om Kronofogdemyndigheten har utfärdat betalningsanmärkningar. Därefter beräknas låntagarens kreditvärdighet. Kreditvärdighet är förmågan att betala tillbaka lånet. En kreditupplysning kan också visa om du har ansökt om konkurs, eller om det finns domstolsbeslut som kan påverka din kreditvärdighet.

Tänk på att din kreditvärdighet kan försvagas om du tar flera kreditupplysningar på kort tid, det kan därför vara värdefullt att använda sig av en låneförmedlare vid ansökan av lån. Fördelen med att ansöka via en låneförmedlare är du får svar från flera banker men att det endast kommer tas en kreditupplysning.

Låneansökan kommer sedan att kontrolleras av långivaren. De kommer att göra en kreditprövning för att få den information som behövs för att behandla din ansökan.

Långivarnas villkor

Ett villkor är att låntagaren måste ha en god kredithistorik. Det betyder att de har gjort alla sina tidigare betalningar i tid och fullt ut. Om låntagaren har missat några betalningar eller gjort sena betalningar kommer detta sannolikt att leda till att deras låneansökan avslås.

Låntagaren ska även ha en stadig inkomstkälla, i vissa fall finns konkreta krav på minsta årsinkomst. Detta kan vara från anställning, egenföretagande, investeringar eller andra källor. Dom flesta banker har även en minimiålder och ibland även en maxålder. Minimiåldern ligger oftast mellan 18-22 år.