Om kreditkort

Kreditkort är en form av vilande lån där du har lånet redo att användas på ett kort, i stället för att direkt få pengar till kontot. Krediten kan användas vid köp i de allra flesta butiker, både fysiska och nätbutiker. Ett kreditkort har en s.k kreditgräns som oftast sätts individuellt av dig själv och eller kreditbolaget.

De vanligast förekommande korten är VISA och MasterCard och båda fungerar över hela världen, både för att handla direkt i en fysisk butik eller nätbutik och för att ta ut pengar ur en automat. När du handlar med ditt kreditkort får du en skuld hos kreditbolaget som sedan betalas tillbaks på olika sätt, beroende på vilken kortform du har.

Ett kreditkort ska inte bara ses som en kredit eller en form av lån. Kortet kan användas för vardaglig handel även om man har pengar. Om man t.ex vill ha bonuspoäng på allt man handlar så kan man skaffa ett kreditkort som ger bra bonusar och i slutet av varje månad så får man en räkning på allt man handlat för. Ett kreditkort är också bra när man är ute och reser och ofta får man rabatt på bokningar av hotell och flyg när man betalar bokningen med kortet. En annan fördel är att inte behöva ta med sig sitt bankkort på resan, det är bara att ta med kreditkortet och betala räkningen när man kommer hem.

En stående kredit i plånboken

Kreditkort är som sagt en form av lån där du får en skuld varje gång du handlar på kortet. Skulden delas oftast upp under ett visst antal månader där du får fakturor hemskickade varje månad. Kreditkortet har alltid en kreditgräns som gör att du bara kan handla för en viss summa på kortet. Om kreditgränsen är 10.000 kr så kan du aldrig handla för mer pengar och du måste betala av på skulden innan du kan göra ytterligare köp på ditt kort. Du kan alltså handla för 10.000 kr, betala tillbaka pengarna och sedan fortsätta att handla på kortet. Man kan säga att ett kreditkort är ett stående lån som du alltid har tillgång till när du snabbt behöver extra pengar.

Ett tryggt och smidigt sätt att handla

Skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att du får hem en faktura på hela beloppet som du handlat för under månaden och om du för tillfället inte har tillräckligt med pengar på kontot så kan du dryga ut din ekonomi med krediten. Ett kreditkort kan även användas till löpande utgifter såsom mat, bensin, kläder eller annat som man handlar varje månad och som man är van vid att betala och belasta sin ekonomiska budget med. Kreditkortet är dock främst avsett för att finnas tillhands när oförutsedda utgifter uppkommer. Ett kreditkort kan även användas till fördel vid resor eftersom att en användning det vardagliga bankkortet på en resa kan vara riskabelt om man skulle förlora det.

Ansök om kreditkort direkt på nätet

Att ansöka är enkelt och fungerar ungefär som att ansöka om ett vanligt lån. Det görs en sedvanlig kreditprövning av dig, för att kontrollera så att du inte har några betalningsanmärkningar och så att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna hantera en kredit. Om kreditprövningen går bra så tar det endast några dagar innan du får ditt kreditkort och koden till det.

Mer information

Vad finns det för fördelar med kreditkort?

Snabba pengar – enkla lån! Kreditkort är ett snabbt och smidigt sätt att låna pengar av sig själv. Idag finns det ett flertal kreditkorts-utgivare som erbjuder en räntefri period på upp till 45 dagar, i vissa fall även upp till 60 dagar. Detta innebär att du kan köpa/betala något som du egentligen inte har råd med just nu och sen betala av det mer än en månad senare. Byter du arbete t.ex. kan det ibland bli ett glapp mellan löneutbetalningarna.

Fördelar när du semestrar!

Även vid semestrar och inte minst vid betalningen av dem är kreditkort en tillgång. Det tillhör numera normen att dagens kreditkort kommer hand i hand med en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd förutsatt att resan betalas med ditt kreditkort. Vissa kort erbjuder även en extra reseolycksfallsförsäkring i samband med att du betalar din resa med kortet. Dock bör du vara uppmärksam på och höra efter vilka villkor som gäller för dessa typer av försäkringar.

Kortköp på Internet

Då det blivit allt vanligare att göra sina inköp på nätet har flera kortutgivare börjat erbjuda så kallat bedrägeriskydd när du handlar online. Det innebär att du ersätts ifall obehöriga gjort inköp med ditt kort i t.ex. en webbshop. Kolla gärna efter kortutgivarens säkerhetspolicy för att snabbt få en överblick om vilka tjänster som erbjuds.

Samla poäng på dina inköp!

Idag är det inte bara de stora matvarubutikerna som erbjuder sina kunder att samla poäng i samband med att de handlar. Även kortutgivarna har sett att det ger kunderna ett mervärde och numera erbjuder även kortutgivarna dig möjligheten att samla poäng nästan oavsett var och när du handlar. Poängen omvandlas sedan till förmåner i form av t.ex. bonuscheckar och i vissa fall även rena pengar.

Betalkort kontra kreditkort? Vad är skillnaden?

I folkmun går betalkort och kreditkort under benämningen kreditkort, från engelskans ”credit card”. Skillnaderna dem sinsemellan är små men ända värda att nämnas! Betalkort innebär att du måste betala hela din faktura innan förfallodatumet, annars spärras ditt kort. Med kreditkort å andra sidan så har du möjligheten att dela upp eller skjuta på dina betalningar utan att ditt kort spärras. Compricer har valt att följa normen och benämner, för enkelhetens skull, både betal- och kreditkort som kreditkort.