Finly

Finly är halvnya på marknaden och hette tidigare Qapitala men relanserade sig under hösten 2021 under namnet Finly.

Finly är en techbolag, inom fin-tech, och har en företagsidé som går ut på att de riktar sig till mindre företag för att kunna hjälpa dessa med både långsiktig och kortsiktig finansieringshjälp. De menar själva att de är mer flexibla och “smidiga” än företagslån från andra långivare.

Företagslån baserat på Finlys algoritmer

Det Finly gör är att de ser över den data och statistik som ditt företag har. Och med hjälp av Finlys algoritmer så får de sedan en större kunskap om hur ditt företag och verksamhet faktiskt går. På så vis blir det betydligt enklare för Finly att avgöra ett rimligt kreditutrymme för din verksamhet.

Steg 1 – Snabb ansökan

Med hjälp av Bank-ID kan du skicka iväg din ansökan och förfrågan till Finly på ett kick. Välj hur stor del av företagskrediten du vill använda och få en utbetalning. Allt på samma dag.

Steg 2 – Storlek på kredit

Efter att du skickat in din ansökan till Finly kan du få en så stor företagskredit som 1 500 000 SEK. Självklart kanske du har ett behov av en mindre summa, då nyttjar du helt enkelt bara det beloppet. Men i framtiden kan du då nyttja den kontokredit som du blivit beviljad. Du betalar dock aldrig för mer än den summa som du lånat till ditt företag.

Steg 3 – Återbetalning enligt dina villkor

Med Finly kan du välja hur du vill lägga upp din månadsbetalning, men dock måste minst 4% av skulden betalas. Vill du betala tillbaka hela skulden så kan du göra det utan några problem.

Skillnadnen mellan företagslån och företagskredit genom Finly

Finly menar på att det är mycket mer effektivt att ansöka om företagskredit istället för ett vanligt företagslån. Genom att ansöka om företagskredit så behöver du inte kontakta banken vid upprepade tillfällen utan kan lugnt vila i att du har en kredit att spendera.

Majoriteten av Finlys kunder har antingen behov av en större summa, när man då också kan använda ett vanligt företagslån, eller mindre summor då och då – vid vilka tillfällen en företagskredit kan vara mer fördelaktigt.

När du ansöker om ett vanligt företagslån kanske så kanske inte banken har möjlighet att låna ut exakt den summa du har behov av. Säg att du behöver 80 000, men din banks lägstagräns för företagslån går vid 100 000 – då behöver du ändå betala för att ha lånat 100 000 trots att du egentligen inte har behov av hela summan. Men genom att ansöka om kredit hos Finly så kan du bli beviljad upp 1,5 miljoner i kontokredit – så när du exempelvis bara behöver låna 80 000 så kan du helt enkelt bara nyttja den summan du har behov av. Då behöver du också bara betala för den summa du faktiskt använder till ditt företag.

Vad kostar det att ta företagslån genom Finly?

Först och främst betalar du ingenting innan du faktiskt använder dig av den kredit som du blivit beviljad till ditt företag. När du väl påbörjat användningen så behöver du betala en ränta som ligger någonstans mellan 0,7% och upp till 2% per 30 dagar. Vilken ränta du och ditt företag får beror på ert företag och den bedömning som Finly gör vid er ansökan. I övrigt tillkommer det inte några övriga avgifter.

Månad för månad så minskar räntekostnaden i takt med att ni amorterar av den kredit som använts.

Finly tar kreditupplysning hos UC

Likt många andra banker och långivare så tar Finly en kreditupplysning med UC på ditt företag, men också på den som går i borgen för lånet.

Frågor och svar om Finly

Vad innebär kreditutrymme?
När du blir beviljad att låna pengar från Finly så får du ett kreditutrymme som kan ses som en övre gräns över hur stor summa du kan nyttja som en del av ditt företagslån. Så när du gör din ansökan så kan du bli beviljad att låna 500 000 kronor, trots att du bara behöver 100 000 kronor. Men i detta fall räcker det med att nyttja dessa 100 000 och det blir endast den summa du använder som du behöver betala tillbaka på.

Kräver Finly borgensman?
Ja. Finly kräver att verksamhetens ägare ska kunna gå i personlig borgen för att säkra lånet.

Kan ja låna hos Finly med enskild firma?
Som det ser ut i nuläget så erbjuder Finly inte företagslån till företag som har företagsformen enskild firma.