Spärra personnummer

Vill du spärra ditt personnummer för smslån och för kreditupplysningsföretag? Personnumret är centralt vid alla ekonomiska transaktioner idag. Det är genom ditt personnummer du identifierar dig för långivare och det är också personnumret som långivare använder för att begära ut kreditupplysningar från kreditupplysningsföretag. Om du vill begränsa dina möjligheter att ta lån eller för andra att kapa din identitet ska du se till att spärra ditt personnummer för lån. Nedan ser du hur du går tillväga.

Spärra personnummer hos långivare

Alla långivare av smslån och andra krediter är skyldiga att på begäran spärra personnummer för befintliga kunder. När långivaren har gjort detta finns inte längre någon möjlighet att ta ett smslån hos just denna aktör med din identitet. Normalt räcker det med att skicka e-post eller ringa till kundtjänst för att ange att man vill spärra sitt personnummer. I något enstaka fall kan man behöva skicka in ID-handlingar som ibland dessutom måste vidimeras.

Det finns idag en stor mängd smslåneföretag och det krävs en hel del e-postmeddelanden och/eller telefonsamtal för att spärra personnumret för smslån. Ett tips är att skriva ett e-postmeddelande som du skickar till alla långivare du vill spärra dig hos. Se till att skriva in personnummer och telefonnummer i meddelandet. Om det krävs vidare insatser från din sida kommer långivaren att höra av sig. Du kan antingen spärra dig hos samtliga långivare eller hos kreditbolag som erbjuder smslån.

Viktigt!

  • För att låsa upp en spärr för smslån krävs normalt lite mer långtgående insatser från din sida. Exakt hur det går till skiljer sig från långivare till långivare. Börja med att kontakta kundtjänst för att se vad du behöver göra
  • Kom ihåg att när du spärrar personnummer och kreditupplysning i syfte att förhindra fortsatta problem med identitet-skapning och bedrägerier spärras automatiskt dina möjligheter att ta lån hos för dig nya långivare
  • Sverigekredit kan inte hantera eller ansvara för att spärrningen av ditt personnummer går igenom vid kontakt med respektive kreditbolag och kreditupplysningsföretag. Du måste själv kontrollera att ditt personnummer blivit spärrat hos alla aktörer du kontaktar

Spärra kreditupplysning hos kreditupplysningsföretag

Om du vill spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag så måste du först och främst misstänka att din identitet blivit stulen, sedan ska du göra en Polisanmälan.

Ta kontakt med kreditupplysningsföretaget

När du vill spärra personnummer hos UC eller spärra kreditupplysning hos något annat kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe och Bisnode ska du ta kontakt med kreditupplysningsföretaget och anmäla att du vill spärra personnumret. Genom detta spärras både personnummer och kreditupplysning tillfälligt i 14 dagar (tillfällig bedrägerispärr). För att spärren ska kunna förlängas måste du skicka in en kopia av polisanmälan. Kreditupplysningsföretaget registrerar då en bedrägerispärr som gäller i upp till fem år.

Sveriges största kreditupplysningföretag

De fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige är UC AB, Creditsafe i Sverige AB, Bisnode Kredit AB, Decidas Info AB och Syna AB. Det är klokt att spärra personnummer och kreditupplysning hos alla dessa fem aktörer. Nedan finner du kontaktuppgifter till dessa.

UC (Upplysningscentralen):
Telefon: 08-670 90 00
E-post: info@uc.se

Decidas:
Telefon: 031-730 67 00
E-post: info@decidas.com

Creditsafe:
Telefon: 031 – 725 50 00
E-post: info@creditsafe.se

Bisnode Kredit:
Telefon: 08-558 059 00
E-post: info@bisnode.com

Syna:
Telefon: 040-25 85 00
E-post: support@syna.se