Kreditupplysning

När du skickar in en ansökan om ett lån är långivaren skyldig att göra en kreditupplysning. Det måste göras oavsett det handlar om ett smslån, ett privatlån eller någon annan lånetyp. Anledningen är att se om du har en tillräckligt god ekonomi, både i dagsläget och på sikt, för att kunna återbetala lånet.

Kreditkontroll

Det enklaste sättet att få tillräckligt med information för att göra en kreditkontroll är genom att ta en kreditupplysning. Långivare och andra som har intresse av att få en bild av din ekonomi kan därför ta ut de uppgifter som är av störst intresse.

En kreditupplysning omfattar en mängd uppgifter om din person, dina fastighetsengagemang, dina bolagsengagemang och dina krediter. Det finns dock ingen standardmall för kreditupplysningar.

Lagkrav för att skydda konsumenten

Det finns lagkrav och är inrättat för att skydda konsumenter mot att ta lån eller krediter som de inte klarar av. Vanligt brukar du få ett brev från det kreditupplysningsföretag där kreditförfrågan gjorts. Där står det vilket företag som gjort ansökan.

Kreditkontrollen är inte bara ett verktyg till långivarens fördel. Du är ju inte betjänt av att bli godkänd som låntagare för ett lån som du inte kan betala tillbaka. Du bör därför inte se negativt på det faktum att det kommer en kopia på kreditupplysningsförfrågan i posten när du har ansökt om ett lån. Se det i stället som en trygghet för dig och din ekonomi.

Kreditupplysningsföretag

Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige men de flesta känner bara till UC (Upplysningscentralen). Många tror att UC är en förkortning för kreditupplysning men så är alltså inte fallet. Upplysningscentralen är det största företaget som utför dessa kreditkontroller och företaget ägs av Sveriges största banker, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.

Utöver UC så finns det en rad andra kreditupplysningsföretag, de vanligaste är Bisnode, Creditsafe och Soliditet. Rent generellt så används UC av alla stora banker och kreditbolag som erbjuder större låneformer, t.ex privatlån och bolån. De mindre kreditbolagen som erbjuder smslån och snabblån använder sig oftast av de övriga upplysningsföretagen.

Minimera antalet kreditupplysningar

Om man ansöker om många lån, abonnemang, hyresavtal och annat under en kort tid så kan man ses som mindre kreditvärdig. Detta för att varje ansökan och kreditupplysning registreras hos upplysningsföretaget. Det finns däremot bra sätt för att undvika ett stort antal kreditupplysningar.

Ansök hos flera banker med en enda kreditupplysning

Om du är i behov av ett större lån och känner dig osäker över din ansökan, så kan du ansöka om lån hos en låneförmedlare. Din ansökan behandlas då av låneförmedlaren som också gör hanterar kreditupplysningen. Din ansökan och informationen från upplysningen skickas sedan ut till flera banker och kreditbolag som passar ditt lånebehov.

Ansök om lån utan UC

Om du behöver låna en mindre summa pengar och undvika fler kreditupplysningar hos UC, så finns det ett stort antal kreditbolag som använder sig av de övriga upplysningsföretagen Bisnode, Creditsafe och i vissa fall Soliditet.

Om en kreditgivare hävdar ett de inte inhämtar någon kreditupplysning i samband med att du ansöker om kredit så uppmanar vi dig att vara mycket försiktig eftersom företaget bryter mot svensk lag. Ett sådant företag kan inte anses bedriva någon seriös verksamhet. Då finns det även en stor risk att företaget inte heller tar hänsyn till dina rättigheter som konsument gällande bland annat informationsplikt om villkor, ångerrätt, avgifter och räntor. Därför kan du råka ut för oskäliga krav och avgifter.

Gör en egen kreditupplysning

Innan du ansöker om ett smslån eller privatlån kan det vara en god idé att göra en egen kreditupplysning. Genom detta får du inte bara svart på vitt på hur din ekonomiska situation ser ut, du kan också se om du kan förväntas bli godkänd för det lån du önskar. Om du har en betalningsanmärkning ska du givetvis vara försiktig med att låna, men du blir inte nödvändigtvis automatiskt underkänd som låntagare. Det finns långivare som godtar betalningsanmärkningar förutsatt att du i övrigt anses kreditvärdig.

Att tänka på

Om du blivit nekad flera låneansökningar och försöker hitta kryphål för att få ytterligare ett lån, så befinner du dig med all säkerhet i en ekonomiskt obekväm situation. Att ta flera lån och öka dina skulder kan göra din situation ännu värre och leda till att du får betalningsanmärkningar. Dessa anmärkningar leder till att du får ännu svårare att få lån, abonnemang och hyresavtal i framtiden. Det tar 3 år innan en anmärkning tas bort. Betalningsanmärkningar registreras hos samtliga upplsyningsföretag.