Företagslån för dig med enskild firma

Här vänder vi oss till dig som är på jakt efter ett företagslån till enskild firma! Om du driver en enskild firma, också kallat enskild näringsverksamhet, så är du knappast ensam. I Sverige 2021 finns det uppskattningsvis runt 300 000 enskilda firmor enligt Bolagsverket.se inom en mängd olika bransher. Gemensamt för många av dessa är att de sannolikt haft behov av kapital för att starta eller driva sin enskilda firma. Att banker och långivare möjlliggör företagslån till enskilda firmor skapar möjligheter för mindre företag att kunna ta nästa kliv. Och det är lika många anledningar till varför man behöver ta ett företagslån som antalet lån som blir beviljade.

Om du redan idag driver enskild firma så har du koll på den viktiga formalian. Men ska du starta en enskild firma så är det viktigt att du tänker på att det är du personligen som är ansvarig för företagets åtaganden. Och det kan vara svårt att se gränsen mellan person och företag i en del fall.

En enskild firma är på intet sätt att betrakta som en juridisk person. Det enskilda företagets organisationsnummer kommer vara ditt personnummer. Detta medför att det är du personligen, som privatperson, som ansvarar för att ett företagslån blir betalt tillbaka och att andra avtal hålls och uppfylls. Kontentan är att om du ansöker om ett företagslån till din enskilda firma, men  inte kan betala tillbaka så innebär det att du själv, som privatperson, som är ansvarig för din enskilda firmas skuld.

Pressa långivarna för att få bäst företagslån för din enskilda firma

I Sverige kryllar det idag av banker och långivare som du kan söka företagslån hos till din enskilda firma. Därför är det viktigt att du inte bara går till din “vanliga” bank och gör det som känns lättast. Jämför, jämför och åter jämför. Det är du som enskild näringsidkare som ska sätta press på bankerna och långivarna att ge dig ett så bra erbjudande som möjligt, det är dom som tävlar om dig och inte vice versa. Därför är det alltid viktigt att jämföra, allt från vilken ränta du behöver betala, om det finns dolda avgifter eller hur lång återbetalningstid det finns.

Kreditupplysning på enskild firma

I de flesta av fallen tar långivaren eller banken en kreditupplysning på dig som driver din enskilda firma för att kunna godkänna ett företagslån. Detta kan vara bra att känna till i och med att det är du som privatperson som faktiskt är företaget så är din ekonomi inte separerat från företaget.

Företagskredit för enskild firma

Sedan en tid tillbaka så är det även populärt för personer som driver en enskild firma att ansöka om företagskredit istället för ett traditionellt företagslån.

Skillnaden mellan företagskreidt och företagslån är att med en företagskredit så kan du bli beviljad en större summa än du faktiskt är i behov av. För att göra det enklare så tar vi ett scenario:

Du behöver låna 15 000 SEK till din enskilda firma. Du väljer då en långivare som erbjuder företagskredit. Du kan då bli beviljad att få en kredit upp till 1,5 miljoner. Men det räcker gott och väl att du enbart använder dessa 15 000 du hade behovet av. Du betalar även bara tillbaka på den summa som du faktiskt använder. Men säg att du några månader senare skulle behöva låna 10 000 till. Istället för att då göra en ny ansökan så har du sedan tidigare en företagskredit som du kan nyttja och slipper återupprepa hela proceduren.

Bland de företag som billiga-lan.com samarbetar med så finns det flera som erbjuder företagskredit som ett komplement till ett traditionellt företagslån. Exempelvis arbetar Lendo med flera långivare som kan erbjuda din enskilda firma företagskredit. Andra företag som även erbjuder det är CapcitoKrea och Credinord.

Företagslån enskild firma vs aktibebolag

Det är två helt olika saker att tänka på när du söker företagslån till din enskilda kontra om du istället hade haft ett aktiebolag. När du ansöker om företagslån för din enskilda firma så måste du alltid ha i åtanke att det är du som privatperson som blir ansvarig för företagets skulder om du ej har möjlighet att betala tillbaka lånet inom löptidens ramar. Alltså är det din privatekonomi som är själva säkerheten för långivaren. För ett aktiebolag är det den juridiska personen i bolaget och bolaget som blir skyldigt att betala tillbaka lånet.