Låna ansvarsfullt

När du lånar pengar har du också ett stort ansvar att betala tillbaka pengarna i tid. Därför är det mycket viktigt att du tar reda på hur mycket du kan eller behöver låna. Hur din ekonomi ser ut och vad du ska låna till?

Att tänka på innan du lånar

 • Innan du ansöker om ett privatlån, smslån, snabblån, kreditkort eller någon annan typ av kredit, är det viktigt att du ser över din ekonomi så att du vet hur mycket du kan låna och hur mycket du behöver låna.
 • Se till att du får ordentlig information om vad lånet kommer kosta dig.
 • Innan du lånar pengar är det bra att göra en kalkyl för din ekonomi. Du får då bra kontroll och vet hur mycket du behöver låna.
 • Se över dyra krediter.
 • Gör en översyn och se om du har några dyra krediter eller lån som du kan lägga om på ett bättre sätt.
 • Har du bostadslån? Ta då reda på när de förfaller så att du i god tid innan kan kontakta banken för att diskutera hur det nya lånet ska läggas upp.

Amortering

Betala av dina lån så snart du har möjlighet. Även om räntan är låg idag kostar det alltid att låna.

Totalkostnad och jämförelseränta

 • För att få fram vad lånet kostar totalt lägger du samman alla kostnader: ränta, amortering, uppläggningsavgift och aviavgift.
 • För att få fram jämförelseräntan för ett lån lägger du ihop alla kostnader för lånet: ränta, aviseringsavgift, uppläggningsavgift. Med hjälp av återbetalningstiden och betalningsperioden räknar du om allt till en årsränta. Här ingår inte amorteringskostnaden.

Låna ansvarsfullt

Om du funderar på att ansöka om ett smslån för att täcka överraskande och tillfälliga utgifter, tänk då på att dessa lån inte en hållbar lösning på sikt.
Ställ dig följande frågor innan du ansöker.

 • Behöver jag verkligen ta ett lån eller kan jag vänta till nästa lön?
 • Kan jag låna av någon jag känner
 • Har jag undersökt andra alternativ
 • Är ett SMS lån är den bästa lösningen
 • Kommer jag kunna betala tillbaka lånet i tid med min nuvarande inkomstkälla?
 • Är lånet för en tillfällig utgift?

Om ditt behov för ett lån inte är temporärt bör du hitta en annan lösning.

 • Se över dina månadsutgifter och se om du kan skära ner på dessa
 • Ta hjälp av din kommuns budgetrådgivning som kan ge råd om din vardagsekonomi
 • Kontakta din bank för vägledning eller kontakta någon av nedanstående instanser för råd

https://www.kollpacashen.se/
https://www.kronofogden.se/
https://www.konsumentverket.se/

Om du, efter att ha tänkt över ditt beslut att ta ut ett SMSlån, har beslutat att göra en ansökan är det viktigt att du är medveten om kostnaden och villkoren för att låna pengar online.

Att tänka på innan du lånar online

Innan du bestämmer dig för att låna pengar är det även viktigt att göra research för att hitta billiga sms lån som passar ditt behov. Du bör även tänka på vilket låneföretag du använder dig av.
Konsumentverket reglerar snabblåneföretagen genom att bland annat se till att företagen följer god kreditgivning och marknadsföringssed. Detta innebär att det inte är tillåtet att marknadsföra krediter med enkelhet och snabbhet som avgörande argument och därför använda ord som dessa i marknadsföringen.

låna pengar snabbt
snabb lån
SMSlån snabbt
snabblån online
snabblån via internet
låna pengar snabbt och enkelt
sms lån snabbt
billiga sms lån
snabblån 5000, snabblån 12000, snabblån 4000

Konsumentverket ger även råd om vad man ska tänka på innan man tar ut ett smslån. Var säker på att företaget du väljer följer både konsumentverkets regler och konsumentkreditlagen som bland annat kräver att långivaren gör en kreditprövning. Detta för att se att låntagaren har ekonomiska förutsättningar att fullgöra kreditavtalet.

Ett annat krav som ställs på kreditgivaren är att informationen ges på ett klart, kortfattat och framträdande sätt. Innan du bestämmer dig för att låna direkt online, kontrollera noga företaget du bestämmer dig för att använda. Jämför även olika företag så att du kan få en bättre förståelse för vad de erbjuder och vad det innebär för dig som kund. På så sätt får du ett lån som passar dig.

Lån trots betalningsanmärkning

Du har möjlighet att låna pengar med smslån och privatlån trots att du har en betalningsanmärkning eller flera. Emellertid har du färre långivare att välja mellan och du får också räkna med att villkoren blir mindre förmånliga.

Vi listar ett antal kreditbolag och finansbolag som erbjuder dig möjligheten att låna trots betalningsanmärkning. Du finner både snabblån och privatlån. Notera att även om långivaren har en mer generös policy är du inte är garanterad att bli beviljad lån. Till grund för långivarens beslut ligger alltid en bedömning utefter komplett kreditkontroll.

Ta smslån med betalningsanmärkning

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar innebär det att du vid ett eller flera tidigare tillfällen har misskött dina betalningsskyldigheter enligt ett låneavtal eller liknande. I det fall du har ett stort behov av att låna är det därför mycket viktigt att du ser till att göra en rättvisande budget och en återbetalningsplan för att se till att kostnaderna för smslånet eller snabblånet ryms i din ekonomi.

Att ta ett smslån trots att du har en betalningsanmärkning innebär inte per automatik någon större risk förutsatt att du har god kontroll på din ekonomi.

Det finns idag ett antal långivare inom smslån som erbjuder dig att ansöka om ett smslån/snabblån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det du ska känna till är att det finns en risk att du får betala en lite högre kostnad för lånet samt att du i regel måste kunna uppvisa en bättre löpande ekonomi än vad du hade behövt göra om du inte hade någon anmärkning.

Privatlån med betalningsanmärkning<

Det finns långivare även inom privatlån som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Dessa är emellertid lite mer restriktiva än aktörer som främst riktar in sig på smslån. Anledningen är solklar – ett privatlån är ju på ett högre belopp än ett smslån. Kom ihåg att det aldrig finns någon garanti för att du blir beviljad ett privatlån, trots att långivaren accepterar ansökningar från sökande med betalningsanmärkningar.

Det är en bedömning av din nuvarande och även din förväntade framtida ekonomi som är grunden för långivarens beslut.

Tänk på det här innan du skickar in din ansökan

Betalningsanmärkningar är tecken på en tidigare misskött ekonomi och dessa tecken dyker inte upp ur intet. Det krävs mycket oaktsamhet och försummelse för att kreditupplysningsföretagen ska få anledning att göra en notering i sina register. Om du har en betalningsanmärkning bör du ta allvarligt på saken och vara mycket försiktig med att dra på dig ytterligare skulder.

Att låna pengar i sig behöver inte vara dumdristigt eller farligt, bara du känner till riskerna. Innan du skickar in din ansökan om ett lån, oavsett vad lånet gäller, se till att du har tänkt igenom saken noga.

När du behöver låna pengar snabbt

Vanligast är det endast smslångivare som sätter in pengar direkt till bankkontot. Därför måste du ta ett smslån om du vill få ditt lån beviljat och utbetalt direkt. Det betyder att du behöver ta ett smslån, även kallat mikrolån eller snabblån, om du vill ha pengarna direkt till ditt konto.

Leta upp en långivare som erbjuder smslån och som använder sig av samma bank som du har bankkonto hos. Anledningen till det är att direktutbetalningar endast kan göras inom en och samma bank. Vill du ha pengar snabbt till ditt konto behöver du hitta långivare som samarbetar den bank där du har ditt bankkonto. Det är extra viktigt när du behöver låna pengar med utbetalning på kvällen eller helger.

De fem banker som flest långivare samarbetar med är Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, SEB och Swedbank. Flera av smslångivarna använder sig av fler än en bank så förhoppningsvis ska du kunna hitta en långivare som passar dig och de förutsättningar du har. Som sagt var, kolla vilka långivare som använder den bank du har för att vara säker på att pengarna överförs direkt.

När du hittat långivare som kan betala ut lån direkt till din bank bör du kontrollera långivarens öppettider. Låneutbetalningar görs inte automatiskt utan pengar betalas ut manuellt. Det betyder att det måste finnas en person på plats för att det ska kunna ske. Många av de långivare som erbjuder smslån och snabblån har generösa öppettider, från tidigt på morgonen till sent på kvällen och ibland har de öppet även lördag och söndag.

Sammanfattning

För snabbast utbetalning rekommenderas att du väljer en långivare som kan erbjuda dig att låna pengar med utbetalning direkt till ditt bankkonto.

Viktigt att tänka på innan du lånar pengar snabbt

Behöver du verkligen låna pengar? Behöver du verkligen pengarna NU? Finns det möjlighet att avvakta, gör det!