Privatlån – hur fungerar det?

När du är i behov av lite extra pengar kan ett privatlån vara ett bra alternativ att överväga. Men vet du hur de fungerar? Här är en titt på hur privatlån är uppbyggda och vad du behöver veta innan du lånar pengar.

Privatlån används ofta till konsumtion

Ett privatlån är en typ av lån utan säkerhet som kan användas för en mängd olika ändamål, till exempel skuldkonsolidering, bostadsförbättringar eller sjukvårdskostnader men banker och andra långivare frågar mycket sällan vad du ska ha pengarna till. Dessa lån är vanligtvis för mindre belopp än vad du kan låna med ett bolån eller ett billån, och de har också kortare löptider än dessa lån. Blancolån, eller privatlån som många av oss säger, är till endast för privatpersoner.

När du tar ett blancolån/privatlån krävs som sagt ingen säkerhet. Du behöver med andra ord inte ha någon pant för lånet. Pant kan exempelvis vara en fastighet eller annan form av säkerhet. Bostadslån riktar sig också till privatpersoner. För att få ett sådant lån krävs säkerhet.

Du kan ändå använda dig av ett privatlån för att köpa en bostad. Den får då inte kosta mer än ca 500 000 kronor över kontantinsatsen eftersom det är högsta belopp för ett privatlån. Att ta ett privatlån för att köpa hus är inget vi rekommenderar, eftersom bolånen har lägre ränta vilket gynnar dig som låntagare.

God kreditvärdighet ofta ett krav

För att få ett privatlån måste du vanligtvis ha god kreditvärdighet och uppfylla vissa inkomstkrav. Räntan på dessa lån kan vara högre än vad du skulle betala för ett bolån eller billån, men den är ändå vanligtvis lägre än räntan du får med ett kreditkort.

Innan banken och andra långivare kan godkänna dig som låntagare tittar man på din inkomst, dina utgifter och om du eventuellt har andra skulder. Det görs enligt lag alltid en kreditupplysning när du ansökar om lån. Därutöver görs det egna kreditprövningar hos långivarna för att se över din ekonomiska situation.

Bankerna är mycket noggranna med detta eftersom lånet inte har någon säkerhet. Allt detta för att det skall bli så bra som möjligt för dig som låntagare. Risken är annars att du hamnar i en situation där du inte kan betala tillbaka pengarna du lånat, något vi alla är måna om att vilja undvika.

Skulder hos Kronofogden

De flesta bankerna godtar inte att du har skulder hos Kronofogden. Vissa kan i speciella undantagsfall godkänna ett lån även om du har betalningsanmärkning. Det handlar då om att de ser till hur din ekonomi ser ut nu och i framtiden, inte hur den har sett ut tidigare. De flesta långivare har som krav att du har fast anställning där inkomsten bör vara minst 100 000 – 150 000 kronor om året.
På Låna sunt hittar du flera långivare som lånar ut pengar även om du har betalningsanmärkningar. Det är dock mycket viktigt att du gör en budget innan du ansöker om ett privatlån. Detta för att säkerställa att du kan betala tillbaka de pengar du tänker låna.

Få de pengar du behöver med ett privatlån

Det finns en mängd olika långivare som erbjuder privatlån, så det är viktigt att jämföra räntor och villkor innan du väljer en. Var noga med att läsa det finstilta och förstå alla lånevillkor innan du skriver under något.

Effektiv ränta beräknas för att underlätta jämförelsen mellan olika lån. Den effektiva räntan inluderar övriga låneavgifter så som exempelvis uppläggningskostnad och aviavgift, och visar hur stor din totala lånekostnad är per år.

Kreditprövning vid låneansökan

Vid låneansökan om privatlån görs alltid en kreditprövning. Utifrån de uppgifter som du har lämnat vid ansökan och kreditprövningen är det brukligt att räntan sätts individuellt. Räntan utformas efter hur mycket pengar du vill låna och hur lång tid lånet kommer att löpa över. Denna typ av ränta kallas utlåningsränta och är den kostnad du betalar till långivaren. Vanligtvis betalas räntan i slutet av månaden eller ibland i slutet av kvartalet. Utöver utlåningsräntan betalar du även den delar av den summa du har lånat.

Om du blir godkänd för ett privatlån kan pengarna sättas in på ditt bankkonto inom några dagar. Så om du är i behov av snabba pengar kan ett privatlån vara rätt väg att gå. Ett privatlån är också ett utmärkt sätt att bygga upp en viss kredit. Din kreditupplysning kommer att visa att du har ett privatlån i ditt namn, men det är garanterat att det betalas tillbaka. Detta kan hjälpa dig att kvalificera dig för andra typer av lån, till exempel ett bolån eller ett billån.

Hur får man den lägsta räntan på sitt privatlån?

För att få den lägsta räntan på ett privatlån är det viktigt att shoppa runt och jämföra räntor från olika långivare. Det är också viktigt att ha en god kreditvärdighet, eftersom detta hjälper dig att kvalificera dig för de bästa räntorna. Se dessutom till att ha en solid inkomst och bevis på anställning, eftersom detta kommer att visa långivaren att du är kapabel att betala tillbaka lånet. Slutligen ska du vara beredd att ge detaljerad information om din låneansökan, inklusive det belopp du behöver och vad du behöver det till.

Låna gratis

Det finns företag som erbjuder dig att låna gratis, eller mer exakt handlar det om att låna räntefritt. Den vanligaste kategorin som erbjuder räntefria lån är möbelaffärer och hem- och elektronikbutiker. Många av dessa butiker erbjuder därför egna avbetalningstjänster.
Syftet med det är att underlätta för dig som kund att kunna köpa med dig varan direkt hem. Ibland kan det ju faktiskt vara så att kylskålet har gått sönder och det inte går att vänta till dess lönen utbetalas. Ett annat syfte kan vara att få dig att köpa produkten i just den butiken istället för från en konkurrent. Det är viktigt för dig att tänka igenom de köp du gör framför allt när det handlar om att låna till ett köp. Kom ihåg att på dessa räntefria lån tillkommer oftast uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och annat. Det är kostnader som tillkommer och för dig borde räknas in i varans totalpris. Ibland kan det vara klokast att invänta lönutbetalning när du har pengarna i din hand. Då hinner du även tänka igenom beslutet ordentligt också, eller hur!!?