Risker med SMS lån

Vi sticker inte under stol med att det finns vissa risker med smslån. Du har säkert själv hört och sett i media att tiotusentals personer som har tagit ett smslån har hamnat hos Kronofogden.

Några exempel på orsaker till detta kan vara:

  • att smslånet har en hög ränta
  • att avbetalningstiden är så kort
  • att lånet lockar till impulsköp
  • att lånet har så låga krav

Nu ska vi titta lite närmare på dessa risker. Vi ska försöka visa dig hur du undviker att själv hamna i ekonomiskt trassel på grund av ett smslån.

Hög ränta en liten del av problemet

Det är framförallt den höga räntan som massmedia skyller på när de rapporterar om risker med smslån. Vi tror inte att detta är hela sanningen.

Om du tar ett smslån på 10 000 kr med en återbetalningstid på 3 månader, får du betala ca 2 000 kr i ränta. Kanske är det svårare för dig att betala tillbaka 4 000 kr i månaden istället för 3250 kr (om räntan varit låg), men skillnaden är trots allt inte så stor. Om du istället tar ett litet lån på 4 000 kr och betalar tillbaka 4 500 kr blir skillnaden ca 400 kronor.

Visst kan det här göra skillnad för dig som lever med små marginaler. Vi tror dock att den korta avbetalningstiden och impulslån egentligen är ett större bekymmer än höga räntor.

Vi hoppas självklart på att den hårda konkurrensen i längden kommer att pressa räntorna. Detta skulle underlätta för dig som kund att hitta det lån som passar för just dina behov. Som det ser ut just nu har det i alla fall gett oss många nya gratislån.

Kort återbetalningstid större risk

Vi tror att den korta återbetalningstiden är ett betydligt större problem. Kunder som tar ett snabblån kanske är lite för optimistiska när det gäller återbetalningstiden. Det är ju en väsentlig skillnad att exempelvis betala tillbaka 10 000 kr på ett år , än om du skall betala av beloppet på bara tre månader.

Att betala tillbaka 10 000 kronors lån på tre månader ger dig ungefär samma månadsutgift som om du tar ett privatlån på 45 000 kr med en ränta på 5 % och en återbetalningstid på ett år. Detta är det inte alla som klarar av. Det krävs en god ekonomi för att kunna betala tillbaka flera tusen kronor inom en månad. Likaså om du ska betala tillbaka flera tusen kronor per månad under flera månader.

Det finns numera flera sms-långivare som erbjuder återbetalningstider på både ett och två år, en del ända upp till sex år. Även om du kanske får betala mer i ränta om du väljer en längre avbetalningstid är det ändå bättre att kunna betala tillbaka på sitt lån än att hamna hos Kronofogden.

För dig som kund är det i alla lägen mest fördelaktigt att ta ett vanligt privatlån. Har du den möjligheten så kommer du riktigt billigt undan och får lång tid på dig att betala tillbaka på lånet.

Risk för impulsköp  kanske det största problemet

Anledningen till att smslån ofta kallas för snabblån är såklart att de betalas ut så snabbt. Många långivare kan till och med betala ut pengar direkt till ditt bankkonto, inte bara på dagen en vardag utan har även utbetalning kvällar och helger.

Det här gör att folk kan lockas att ta ett lån för att bekosta impulsköp. En ny platt-TV eller en semester söderut är trevligt, men det blir snabbt vardag igen. Att ha ett allt för snålt tilltaget utrymme i vardagen blir surt i längden. Var ärlig med dig själv innan du lånar, och värdera hur stort ditt verkliga behov är.

Snabblån innebär frihet under ansvar

Vi tycker att det här med snabba utbetalningar är en fin service som kan komma väl till pass om något oförutsett händer. Däremot är det såklart inte bra att det missbrukas.

Vi är måna om dig som konsument och rekommenderar dig att inte ta ett impulslån. Fundera på om du verkligen är något du måste ha just nu eller om det kan vänta till det kommer in pengar på kontot. Sov gärna på saken innan du bestämmer dig för att ta ett lån och gör alltid en kalkyl innan du lånar.

Låga krav också en risk

Som du säkert känner till vid det här laget finns det många smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar. Många av långivarna har inget minimikrav på inkomst utan gör istället en helhetsbedömning av den sökandes ekonomi. Detta kan ju tyckas vara konstigt då vi vet att ingen lånar ut pengar om de inte tror att man klarar att betala tillbaka på sitt lån. Det här borde göra att de låga kraven inte utgör någon större risk men det vet vi att det gör i viss mån. Detta beror framförallt på att vissa långivare lånar ut pengar till kunder som inte har en fast inkomst och till kunder som är oansvariga med sin ekonomi.

Tyvärr kan långivaren inte alltid veta hur stabil dessa personers inkomst egentligen är eller om de är oansvariga eller inte med sin ekonomi, vilket gör att de låga kraven medför en viss risk.

Så tänk efter före. Det finns risker med smslån. Om du har en svajig ekonomi så ta dig en funderare till innan du bestämmer dig för att låna pengar. På så vis minskar du risken för att hamna i en skuldfälla.